Lysterapi

Hos os kan få lysterapi med samme type terapilampe, som der bruges på rigshospitalet til behandling af vintertræthed eller vinterdepression.

Vinterdepression

Forskning har vist at 8 – 10 % af danmarks befolkning lider af vinterdepression i varierende grad. På verdensplan øges forekomsten af vinterdepression jo længere væk fra ækvator man bor. Flere kvinder end mænd får diagnosen vinterdepression.

Lidelsen opstår på grund af mangel på lys om efteråret og om vinteren. Problemet er hverken psykosomatisk eller indbildt. Forskere har fundet bevis for, at lys påvirker de kemiske processer i hjernen, som kontrollerer døgnrytmen og humøret.

Den bedste måde at begrænse eller forhindre vinterdepression på, er at øge tilskuddet af lys. Den mest effektive ”behandling” er, at rejse til et solrigt sted om vinteren. Men da de fleste af os ikke har den mulighed, er den næstbedste løsning lysterapi.

Vintertræthed

25% af befolkningen får symptomer på ”vintertræthed”. Vintertræthed er det samme som vinterdepression, blot er symptomerne ikke så markante. Lysterapi kan hjælpe på begge tilstande.

Hvis du får vintertræthed eller vinterdepression, kan du opleve:

 • Søvnproblemer (sover lidt for længe, har svært ved at komme ud af sengen, føler dig ikke udhvilet om morgenen trods tilstrækkelig søvn, trænger ofte til et eftermiddagshvil).
 • Koncentrationsbesvær.
 • Øget irritabilitet.
 • Øget trang til kulhydrater og søde sager.
 • Sociale problemer (undgår samvær, irritabel, nedsat sexlyst, følelseskulde).
 • Depression/nedtrykthed.

Problemerne forsvinder oftest i løbet af foråret. Nogle mennesker får forholdsvis hurtig lindring når årstiderne skifter, mens andre føler en gradvis lindring.

Behandling

Ved hjælp af lysterapi behandles det underliggende problem.

Lysterapi kan for mange fungere med øjeblikkelig virkning, mens det for andre kan tage op til 10 dage eller mere.

Lysterapilamper afgiver stærkere lys end en normal glødelampe. Lyskilden skal afgive en på mindst 10.000 lux før den har nogen virkning. Lysstyrken i en normal belyst stue kan være så lav som 100 lux. Lyset under en arbejdslampe kan fx. være på 1.000 lux. Direkte sollys kommer nemt op på 50.000 lux.

Den optimale behandlingstid er normal mellem 15 - 45 minutter dagligt.

Generelle instruktioner ved brug af lysterapi

 • Typisk anvendelsestid er 15 – 45 minutter ofte en gang dagligt.
 • Det bedste tidspunkt for lysterapi er først på dagen, da du derved får mulighed for, at udnytte det naturlige sollys resten af dagen.
 • Terapilampen skal vende direkte mod dine øjne, og du skal holde øjnene åbne for at få effekt.
 • Lyset fra en terapilampe kan i starten føles ret skarpt.
 • I modsætning til sollys er det ikke skadeligt for øjnene at kigge direkte ind i lampen.

Når du har fået lys nok, vil du føle du har fået mere energi og bedre humør. Du kan købe og få instruktion i brug af terapi lampe hos os.

Pris for lysterapi

1. behandling 250 kr. inkl. en forudgående snak om symptomer og rådgivning om anvendelse.

Efterfølgende behandlinger 50 kr. inkl. opfølgning af effekten og evt. justering af behandling.

Se os alle

Vi er mange hos Fysioklinik Snedsted og vi bliver stadig flere. Du kan se os alle, ved at kigge på personalesiden og start med et overblik, ved at kigge her.

Læs mere...

Varmtvandsbassin

Varmtvandsbassin er en meget skånsom terapiform, der kan hjælpe på og afhjælpe mange lidelser. Hvis du ønsker at vide lidt mere om, hvilken virkning det varme vand har på kroppen, så se mere her.

Læs mere...