Sportsskader

Sport er en sund og dejlig fritidsbeskæftigelse. Desværre sker det af og til at der opstår skader i forbindelse med udøvelse af sport.

Ved akut skade er hurtig hjælp vigtig for at begrænse skaden, lindre smerten og minimere hævelse med behandling af det skadede område med det såkaldte RICE princip.

R = Rest. Stop aktiviteten når du mærker det gør ondt. Det skadede væv har brug for aflastning for at skaden ikke forværres

I = Ice. Det skadede område køles ned med specielle kuldepakninger, eller noget fra fryseren, f.eks. en pose ærter,  pakket ind i et viskestykke eller lignende. Dette lindrer smerten og  mindsker blødning i området med mindre hævelse til følge. Nedkøling af vævet bør fortsætte mindst 30 minutter. Dette kan gentages flere gange dagligt.

C = Compression. Der anlægges en kompressionsforbinding, gerne uden på kuldepakningen, for at skabe modtryk mod blødning i vævet og derved begrænse hævelse. Kompressionsforbindingen bør beholdes efter kuldebehandling er afsluttet

E = Elevation. Sørg for at det skadede område lejres højt. Dette mindsker blodtilførsel til den skadede legemsdel og hævelsen begrænses. Ved større skader bør det skadede område eleveres 1 – 2 døgn i det omfang det lader sig gøre.

Ovennævnte pricipper er med til at begrænse skaden, og til tider kan fortsættelse af ovennævnte behandling de næste 1 – 2 døgn være tilstrækkelig til at skaden heler.

Ved mere komplicerede skader, og ved skader, opstået over tid,  kan vi hjælpe med  behandling og vejledning i forbindelse med genoptagelse af aktiviteten.

Måske er du kommet i gang med at  løbe, cykle eller lignende og oplever tiltagende smerter i knæ eller andre led. Hos os kan du få vejledning i hvordan aktiviteten kan fortsættes uden at problemet udvikler sig til en skade.

Det er muligt at få knyttet en af os til den lokale sportsklub, eller andre interesserede til at vejlede om forebyggelse og selvhjælp i forbindelse med skader. I den forbindelse kan vi f.eks komme ind på hvor hurtigt de forskellige væv heler, hvor meget de kan belastes og hvordan de optrænes. Desuden kan vi lave aftale om hurtig akut behandling til klubbens medlemmer når der er brug for det.. Kontakt os for yderligere information

Hos kan købes førstehjælpsudstyr til behandling af skader f.eks. forbindinger, kuldepakning m.m.

Læs mere...

Fysioterapeuten

Rikke er uddannet udenfor sportsskader og rådgivning i det samme. Læs mere om Rikke .

Læs mere...